Djuren

Våra biffkor är främst av rasen Aberdeen Angus. Aberdeen Angus ger ett mycket gott marmorerat kött. Vi har också en liten flock Highlandkor som är väldigt bra på att sköta naturbeten. Djuren föds upp enligt ekologiska principer. 

Under sommarhalvåret är gårdens alla biffdjur på grönbete på åkrar och naturängar. Natur- och strandbeten bidrar till en biologisk mångfald på gården. Tack vare detta finns det både sällsynta växter och fåglar i området.  Till vintern tas djuren in i lösdriftsladugårdar med halmbäddar. I ladugårdarna kan de röra sig fritt och har möjlighet att gå ut i hagar i närheten. Att alla våra djur får gå ut året om bidrar till att de är friska och pigga.

Gårdens kalvar får gå med sina mammor i ungefär sex månader. När de är ett halvt år har de lärt sig äta hö och ensilage såsom fullvuxna kor. Då skiljs de åt och får tillsammans med sina kalvkompisar flytta till en egen lösdriftsladugård. Därefter säljs de till andra gårdar.
Allt hö och ensilage som djuren äter är producerat ekologiskt på gården. Under vinterhalvåret får de lite energitillskott och vitaminer i form av krossad spannmål och ärter, som också är odlade på gården. Små mängder salt och mineraler som är ekologiskt godkända köps in till gården för att djuren ska må bra.
djuren 01
djuren 02

Hitta oss

Mathias och Nina Weckström

FO-nummer: 1910472-3
Adress:
Pargasvägen 101 A, 10600 EKENÄS
Tel: +358 40 530 5953, +358 40 7072337
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
pargasgård
  • facebook
  • youtube